Princeza na zrnu graška

Princeza na zrnu graška

 

Živeo tako jednom princ koji je hteo da se oženi princezom, ali je hteo da bude siguran da je ona prava pravcata princeza. Obišao je i proputovao čitav svet i video mnoge princeze, ali nikako nije bio siguran da li su prave. Uvek mu je na njima nešto smetalo i dovodilo ga u sumnju, pa se vratio kući sam i pokunjen.

Jedne večeri vladalo je užasno nevreme pa je grmelo, sevalo i kiša je lila kao iz kabla. I baš u tome strašnom času neko je zakucao na vrata kraljevskog doma. Kad su otvorili kapije, ugledali su princezu. Ali kako je samo izgledala! Voda se slivala niz njenu kosu i odeću, ulivala se u vrhove cipelica i na pete curila napolje a ona je, u takvom bednom stanju, tvrdila da je prava princeza i zamolila je da tu prenoći.

"Doznaćemo mi već kakva si ti princeza!" pomisli kraljica-majka ali ne reče ništa već dade znak da devojku zadrže.
Kraljica ode u gostinsku sobu, ukloni sa postelje svu posteljinu i stavi na dno jedno obično, malo zrno graška. Zatim uze dvadeset dušeka i naređa ih po krevetu jedan na drugi, pa preko njih još dvadeset perina od guščijeg paperja tako da zrnce ostade na samom dnu. Onda se vrati po gošću, odvede je u gostinsku sobu i požele joj laku noć.

princeza_na_zrnu_graskaOsvanu dan. Stari kralj, kraljica i princ nađoše se ujutru sa svojom gošćom koju kraljica odmah upita je li dobro spavala.
"Oh ne, nikako! Jedva da sam i trenula prošle noći!" uzdahnu gošća.
"Ne znam šta je bilo u toj postelji, ali znam da sam ležala na nečem tako tvrdom da me je svu noć žuljalo i ostavilo mi po telu modrice."
"Eto meni neveste!" uzviknu princ čuvši ove reči.
Stari kralj i kraljica najzad odahnuše.
Sada su svi bili sigurni da su naišli na pravu pravcatu princezu jer je kroz dvadeset dušeka i isto toliko perjanih jastuka osetila ... zrno graška!
Toliko nežan nije mogao biti niko drugi do prava princeza.

Onda su, naravno, priredili svadbu i veliko slavlje, jer nije mala stvar kad se princ ženi pravom pravcatom a ne bilo kakvom princezom.
A ono zrno graška? upitaćete. Pa zrno su, naravno, odneli u muzej i biće da se tamo još uvek nalazi ukoliko ga nije uzeo neki pakosnik koji ne veruje u ovu pravu pravcatu istinitu bajku.

Najnovija dešavanja